7 biztos tipp a Facebook függőség leküzdéséhez!

2011.03.21. 19:39 www.hirbase.blog.hu | Szólj hozzá!

Nem mondok nagy újdonságot, ha azt állítom, hogy a Facebook mindennapjaink része lett. A mára több mint 600 millió tagot számláló közösségi oldal naponta szolgáltat híreket, és elképesztő számadatokat.

A milliárdos számok az egyes felhasználókra lebontva is jókorák. És a lényeg az egyedi „átlagos" felhasználón van, akinek 130 ismerőse van, 80 oldal rajongója, csoport tagja, vagy esemény résztvevője, és havonta átlagosan 90 tartalmat (hírt, videót, linket) oszt meg az oldalon. Összesen havonta több mint 700 percet tölt az oldalon. És ez csak az átlag - van azonban egy egyre növekvő réteg, a „függők" rétege. Ők a 700 perc sokszorosát töltik a fácsén, (főként munkaidőben) nyomják a Farmville-t, vagy más facebookos játékot, ismerősöket keresgélnek, tartalmakat osztogatnak.


Egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a Facebook is képes érzelmi függőséget kialakítani, és minél többet facebookozunk, minél többet lógunk a közösségi oldalon, annál erősebb érzelmi stressznek vagyunk kitéve. Nézzen mindenki magába, és adja össze a perceket (órákat) amiket facebookozással tölt el. Valószínű, hogy nagyobb szám jön ki, mint amit magáról megbecsült volna. Szóval jóból is megárt a sok; annak, aki úgy érzi, túlzottan ragaszkodik a Facebookhoz, annak mutatunk néhány tippet arra, hogy kattanjon le az oldalról úgy, hogy közben azért nem függeszti fel teljesen facebookos jelenlétét.


1. Kapcsoljuk ki az emailes értesítőket

Ez a lépés meglepően hatékony lehet, hiszen ma már jószerével mindenről kérhetünk értesítést. Miért a Facebook lenne a kivétel? A közösségi oldal alapesetben értesít mindenről, ami az oldalon történik, még arról is küld emailt, ha valaki lájkolja egy hozzászólásunkat. Tény, hogy az emberre nyomasztóan hat, ha azt látja, hogy a postaládája tele van olvasatlan levelekkel és ezek száma egyre nő. Első lépésként tehát utasítsuk a Facebookot, hogy ne küldözgessen mindenről emailt. A beállítási lehetőségeket a Profilom - Fiókbeállítások menüpontban az Értesítések fül alatt találjuk, és minden eseményre külön-külön megadhatjuk, hogy kérünk-e emailt.

2. Gyomláljuk ki az üzenőfalunkat

Az üzenőfal a Facebookon az információk és történések folyamatos áramlata, mint egy folyó hömpölyög, kinél gyorsabban, kinél lassabban - ez ismerősei és a lájkolt oldalak aktivitásától is függ. Nyomasztó úgy belépni az oldalra, hogy már megint 300+ esemény történt. De nem biztos, hogy szükségünk van az összes információra: hogy ki kinek lájkolta a bejegyzését, ki hova küldött szíveket, vagy milyen napi idézetet talált, esetleg ki kinek lett az ismerőse. Már az is sokat segít, ha az üzenőfal jobb tetején választhatjuk a „Főbb eseményeket" ekkor csak a tartalommegosztások és alkalmazások posztjai lesznek láthatók, finomabb beállításokra a „Főbb események" mellett látható „Legfrissebb" menü lekattintásával van lehetőség. Itt választhatunk, hogy milyen típusú események jelenjenek meg az üzenőfalunkon, ha még kevesebb információra vágyunk az Adatvédelmi beállítások között az Egyedi beállításokban például letilthatjuk, hogy bárki írjon az üzenőfalunkra, valamint, hogy tartalmainkat mások is megoszthassák.

3. Bújjunk el a többiek elől

Az Adatvédelmi beállításokon belül a Kapcsolódás a Facebookhoz menüpont rejti a leghasznosabb beállításokat, igaz, a magyar fordítás nem sokat ad vissza abból, valójában mit találunk itt. Ezen a menüpontot belül megadhatjuk, hogy ki kereshessen ránk, ki küldhessen nekünk üzenetet, ki láthassa ismerőseink listáját, az adatlapunkon a kis képek alatt látható főbb információkat (munkahely, lakóhely, tanulmányok, stb.) sőt, még azt is, hogy mi érdekel minket, mi az érdeklődési körünk. Ha ezek engedélyezését csak az ismerősi körre korlátozzuk, gyakorlatilag láthatatlanná válunk a Facebookon. Aki  nagyon akar, úgyis kapcsolatba lép velünk, viszont nem fog mindenféle „egyszertalálkoztunk" ismerős bejelölni. Az ideiglenes rejtőzés másik hasznos eszköze, hogy megosztás előtt, a szövegdoboz jobb alsó sarkában látunk egy kis lakatot, arra kattintva beállíthatjuk, kik láthatják, amit posztolunk. Amit itt beállítunk, és esetleg ellentétes a korábbi biztonsági beállításainkkal, felülírja a korábbi beállítást, így akkor is látható lesz, ha a választott megosztási opciót korábban már letiltottuk.

4. Hozzunk létre privát csoportot

A csoport létrehozás előnye, hogy egy kis, zárt(abb) kört hozhatunk létre a Facebookon belül. Kis közösségi oldal a közösségi oldalon belül, mi szabhatjuk meg, kik legyenek a „bizalom körében" és az folyó dolgokat, valamint a tagokat ki láthassa. Ha facebookos tevékenységünket egy csoportra korlátozzuk, máris kevesebb időt fogunk a fácsén tölteni. Régebben a csoport létrehozás kicsit el volt dugva, de a ráncfelvarrást követően szem elé került adatlapunk bal oldalán, középen Csoport létrehozása néven találjuk, és megszabhatjuk, kik legyenek benne, valamint mennyire legyen nyitott. A Rejtett csoport esetében például sem a tagok, sem a bejegyzések nem láthatók.

5. Limitáljuk az időt

Drasztikus megoldás, de aki nagyon rá van kattanva a Facebookra, annak segíthet. Egy olyan kiegészítőt kell letölteni a böngészőhöz, ami limitálja a közösségi oldalon eltölthető időt. Ilyen például Firefoxra a LeechBlock, melyben a Facebookon kívül más időrabló site-okat is limitálhatunk, Chrome-ra a Chrome Nanny, Explorerre külön kis szoftver az Internet Security Controller, ahol más site-okat is beállíthatunk.

6. Tisztogassunk

Csúnyán hangzik, de érdemes törölni néhány "ismerőst". A rengeteg ismerős ugyanis rengeteg tartalmat generál, (ld.: fent ) így egy idő után érdemes átnézni ismerőseink listáját és erősen elgondolkozni azon, ki az akit tényleg ismerünk, és ki az, akivel csak összefutottunk egyszer-kétszer, vagy rosszabb esetben ismeretlenül visszajelöltük (nehogy megbántsam alapon). Erős kézzel járjunk el, és kíméletlenül töröljük azokat a személyeket, akiket még futó ismerősnek is csak nagy jóindulattal lehet nevezni. Egyúttal töröljük azokat az oldalakat is, melyeket hirtelen felindulásból lájkoltunk, és csak azokat tartsuk meg, ahonnan jelenleg is fontos, hasznos és aktuális híreket, tartalmakat kapunk. Például, ha már túl vagyunk a lakásvásárláson, törölhetjük x ingatlaniroda facebookos oldalát. Töröljük a felesleges alkalmazásokat is, amik gyakran telespammelik saját és ismerőseink üzenőfalát is.

7. A végső megoldás

Ha ezek a módszerek sem válnak be, és a helyzet nem javul, van még egy utolsó lehetőség: függesszük fel a fiókunkat, és iktassunk be pár nap (akár pár hét) teljesen Facebook-mentes életet. Ezzel a drasztikus módszerrel kiszakadhatunk az állandó online jelenlét, lájkolás, megosztás kényszeréből, ami lehet, hogy először nehéz lesz, de néhány nap után már kevésbé fog hiányozni. A felfüggesztés nem azonos a törléssel, és bármikor visszaállítható. Az opciót a Fiókbeállítások között találjuk.

Mit szólsz hozzá?

 

hotdog



A bejegyzés trackback címe:

https://hirbase.blog.hu/api/trackback/id/tr472760059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása