Lemondott Hoszni Mubarak!

2011.02.11. 19:45 www.hirbase.blog.hu | Szólj hozzá!

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek - jelentette be a kairói televízióban pénteken Omar Szuleimán alelnök. Az országban hatalmas ünnepségek kezdődtek.

„Az ország nehéz körülményei között Hoszni Mubarak elnök úgy döntött, hogy elhagyja az államfői posztot.

z állam ügyeinek intézésével a fegyveres erők tanácsát bízta meg" - mondta Szuleimán.

Az Egyiptomban 18. napja tüntető tömegek hatalmas ovációval és ünnepléssel fogadták a bejelentést.

„A nép megbuktatta a rendszert" – kiabálták Kairóban – jelentette a BBC helyi tudósítója.

Svájc zárolta Mubarak vagyonát

A svájci kormány pénteken úgy döntött, hogy befagyasztja Hoszni Mubarak megbukott egyiptomi elnök és családja minden számláját. A kabinet rendeletben utasította a svájci bankokat, hogy kutassák fel Mubarak lehetséges pénzeszközeit és vagyonát, és zárolják azokat.

Mubarak távozását az alelnök jelentette be

 

Az al-Arabíja egyiptomi hírtévé már napközben azt jelentette, hogy Hoszni Mubarak és családja Kairóból "ismeretlen helyre" távozott. A televízió - anélkül, hogy forrást megjelölt volna - azt közölte, hogy az államfő egy kairói külvárosban lévő katonai támaszpontról indult el. A Reuters egy magas rangú katonatisztnél érdeklődött a hír felől, de ő nem volt hajlandó kommentálni a bejelentést.

Hatalmas tömegek ünnepelték a bejelentést. Fotó: Reuters

Több kép!

 

Barack Obama amerikai elnök egyenes adásban nézte a kairói bejelentést - közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az elnök beszédet fog mondani Mubarak lemondásáról. Brüsszelben Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Mubarak "meghallotta a nép hangját".

Örömünnep tört ki Tuniszban is, a másik észak-afrikai arab ország fővárosában, ahol egy hónapja szintén megdöntötték a diktatórikus rendszert.

Mit szólsz a hírhez?


Blikk

 



A bejegyzés trackback címe:

https://hirbase.blog.hu/api/trackback/id/tr822654636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása