"Azt hittem, robbantanak" - érezhető földrengés volt Magyarországon!

2011.01.29. 21:18 www.hirbase.blog.hu | Szólj hozzá!

Magyarországi viszonyatban nagynak számító földrengés volt szombat este az országban. A rengést több helyen is érezték, beremegtek a falak és a bútorok. A földrengés epicentruma Komárom-Esztergom megyében volt, Budapesten két épületben keletkeztek repedések, de Oroszlányból és Vértessomlóról is jeleztek károkat. Folyamatosan frissülő cikk.

Érezhető földrengést jelentettek az [origo] olvasói és munkatársai az ország különböző pontjairól szombat este. Megremegett a föld egyebek mellett Budapest több kerületében, Tatabányán, Veszprémben, Esztergom térségében és Székesfehérváron is. A rengés miatt beremegtek a falak, megmozdultak a bútorok - jelentették kollégáink.

A potsdami geofizikai intézet adatai szerint a rengés a Richter-skála szerint 4,8-as erősségű volt, ami az [origo] Tudomány rovatának vezetője szerint magyarországi viszonylatban erősnek számít. A rengés 18.41-kor pattant ki Magyarország alatt 5 kilométeres mélységben. Az intézet adatai szerint a rengés epicentruma Komárom-Esztergom megyében, Környe és Vértessomló között volt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Petróczi Tímea is megerősítette ezt, aki szerint Kecskéd és Oroszlány közelében volt az epicentrum, ezek a települések egymással szomszédosak.

Petróczi Tímea az [origo]-nak azt mondta, hogy a fővárosban két épületben keletkeztek repedések a III. kerületben. A statikusok a helyszínen vannak, vizsgálják, hogy kell-e lakókat kiköltöztetni. Oroszlányban két épület, Vértessomlón egy ház sérült meg, a szakemberek már a helyszínen vannak. Domba Péter, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az [origo] kérdésére korábban azt mondta, hogy este 8-ig "nem kaptak számottevő riasztást" a földrengéssel összefüggésben, csupán két hívás érkezett falrepedések miatt. Egyik olvasónk szintén azt írta, hogy a háza fala megrepedt a rengés miatt.

Tarlós István főpolgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal, ám egyelőre nem tartják indokoltnak a védelmi bizottság összehívását - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója a földrengés után.

Robbanásnak hitték az epicentrumban

"Betegen fekszem itthon, az ágy megmozdult alattam, azt hittem a szomszéd bérház robbant fel" - mondta az [origo]-nak a rengés epicentrumánál található Környe polgármestere. Beke László azt mondta, influenzásan fekszik otthon, és ezért érte ágyban a földrengés. A polgármester szerint egy hullámban pár másodpercig érezhető robajt hallottak, elmozdultak a bútorok, és leestek a könyvek a polcról. Károkról eddig nem tudnak, a környékbeli házakon repedéseket sem találtak.

Félelmetes volt, azt hittük a gázkazánunk robbant fel - mondta az [origo]-nak a rengés epicentrumában élő Vértessomló iskolaigazgatója is. Hartdégenné Rieder Éva azt mondta, megmozdultak a bútorok, sokan megrémültek, az utcában többen is kirohantak a házból, ugattak a kutyák, ijesztő volt, de károkat nem észleltek a házukon.

Megrepedt fal egy táci olvasónk, Varga László lakásában (origo)

Budapesten az [origo] egyik munkatársa szerint a Batthyány térnél az ablakok is beleremegtek a rengésbe. Egy másik beszámoló szerint a XI. kerületben egy panelház nyolcadik emeletén a hálószoba ágyát is arrébb tolta a rengés, a gyerekhinta pedig kilengett. A Baross téren egyik szerkesztőnk azt jelentette, hogy "olyan volt, mintha az asztalokat megrángatták volna", és a virágcserepek is beremegtek a földrengés miatt.

Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy ekkora rengés 10 évente egyszer fordul elő Magyarországon, utoljára az 1985-ös berhidai rengés volt ehhez mérhető. Akkor a Richter-skála szerint 5-ös volt a rengés mértéke. (A földrengés hátteréről és lehetséges következményeiről a Tudomány rovat cikkét itt olvashatja).

Mit szólsz hozzá?

 

origo



A bejegyzés trackback címe:

https://hirbase.blog.hu/api/trackback/id/tr962623996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása