Képek és videó a keddi napfogyatkozásról!

2011.01.04. 15:53 www.hirbase.blog.hu | Szólj hozzá!

Véget ért a részleges napfogyatkozás, a megfigyelést hazánk több pontján is párás, ködös idő nehezítette. Az időjárás az ország nyugati felében élőknek kedvezett, itt több helyen felhők nélkül követhették figyelemmel a jelenséget.

Figyelted a jelenséget?

január 4. 15.40

Sok jó kép jelent meg a Spaceweather.com portálon, amelyek egyelőre a nyitó oldalon érhetők el. Fotó rovatunk galériája a jelenségről itt látható.

január 4. 14.40

A maximális fázis idején a Hold a napkorongnak közel 80%-át takarta le. Ahol derült volt az égbolt, a Nap felszínén két foltcsoport is jól látszott. Néhány hazai megfigyelő beszámolt arról, hogy a ködtakaró ellenére is kicsit sötétebb lett az ég és a táj a maximális fázis környékén, mint ami egyébként várható volt - ahol pedig derült égbolt mellett figyelték a jelenséget, ott a fényviszonyok változása egyértelmű volt.

A műholdképek alapján jól látszik, amit megfigyelők is tapasztaltak - hazánkban csak néhány hegy tetejéről és északnyugat Magyarország területéről lehetett megfigyelni a részleges napfogyatkozást. A Mátrából vagy Győr térségéből a jelenséget többnyire kék ég és vakító napsütés mellett követték. Az ország nagyobb részét borító ködtakaró 500-700 méter magasságig felért, ennek megfelelően a nagy érdeklődés ellenére csak kevesen látták a jelenséget.

január 4. 11.14

11 óra után pár perccel az egész országban véget ért a részleges napfogyatkozás. A közel 3 órás jelenség megfigyelését az ország középső és keleti részén ködös idő nehezítette. A Dunántúlon élők ennél szerencsésebbek voltak, erről tanúskodik az alábbi olvasói videó és fénykép is.

 


szólj hozzá: Részleges napfogyatkozás

Schaul Márton olvasónk felvétele Sopronból (origo)

 

Tovább

 



A bejegyzés trackback címe:

https://hirbase.blog.hu/api/trackback/id/tr52560208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása