Győzelem közelében az Apple a HTC ellen

2011.07.18. 19:38 www.hirbase.blog.hu | Szólj hozzá!

Kisebb jogi győzelmet aratott az Apple múlt pénteken, amikor az amerikai székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) kimondta, hogy az okostelefonokat gyártó tajvani HTC jogosulatlanul használja kaliforniai riválisának két szabadalmát. Az Apple 2010 márciusában nyújtotta be panaszát 10 szabadalom feltételezett megsértése miatt. Most fennáll a veszélye annak, hogy a bíróság megtiltja a HTC telefonok amerikai forgalmazását.

A HTC már bejelentette, hogy a pénteki döntést megfellebbezi, de a részvényeseket ez egyáltalán nem nyugtatta meg. A társaság részvényárfolyama 11 százalékkal csökkent július 11 óta, amikor az Apple másodszor is bepanaszolta a HTC-t. Ha nem fogadják el a fellebbviteli kérelmet, akkor sikerrel, akkor a HTC-en megállapodást kell kötnie az Apple-lel, és az érdekellentétek miatt a folyamat elhúzódhat.

Egy szakértő szerint az Apple győzelme nem csak a tajvani telefongyártónak jelent gondot. Az eljárásban olyan alaptechnológiákat véd az Apple, amelyek az Android operációs rendszer részei. Ha bukik a HTC, más gyártók is bajba kerülhetnek.

Második kör

Ez még mind semmi, az Apple egy második panaszt is benyújtott az ITC-hez, amelyben azt állítja, hogy a HTC az első körben említett tíz szabadalmon kívül további ötöt jogtalanul használ.

Egyre gyakrabban fordulnak a cégek az ITC-hez, mert a szervezet hatékonyabb a bíróságoknál, és az általa kiszabható kereskedelmi embargó gyors megegyezésre ösztönzi a feleket. A harcoló felek általában akkor jutnak hamar dűlőre, ha mindkét cég fel tud mutatni olyan szabadalmakat, amelyekre a másiknak szüksége van.

Bár a HTC viszonylag sérülékeny a riválisaihoz képest, mert nincs nagy szabadalmi portfoliója, a cég igyekszik behozni a lemaradását. Nemrég felvásárolta az S3 Graphics nevű céget, feltehetően azért, mert néhány szabadalmáról megállapította az ITC, hogy az Apple azokat jogtalanul használja.

index



A bejegyzés trackback címe:

https://hirbase.blog.hu/api/trackback/id/tr823077892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása